Bosanski BS English EN Deutsch DE Русский RU Español ES Türkçe TR العربية AR

Skoro 15 država se u celosti ili bar delimično, nalazi na Balkanskom poluostrvu i svaka od njih nudi na stotine vrhunskih destinacija, ali ipak, postoji nekoliko mesta koje turistima pružaju najuzbudljivija iskustva:

JEZERO BLED, SLOVENIJA

Foto: Wikipedia/Edwardwexler

Mali grad koji se nalazi u podnožju Alpa, na severozapadu Slovenije, nalazi se uz jezero Bled koji okružuje malo ostrvo i njegovu baroknu crkvu. Nakon šetnje možete da posetite i srednjevekovni zamak sa kog se pruža panoramski pogled ili možete da napravite mali predah uz neki od raznovrsnih domaćih specijaliteta.

PLITVIČKA JEZERA, HRVATSKA

Foto: Wikipedia

U ovom nacionalnom parku se nalazi niz vodopada, 16 jezera koja formiraju prirodnu branu, šuma, kao i raznovrsni životinjski svet. Nijanse vode se menjaju u zavisnosti od količine minerala ili organizama u vodu. Plitvička jezera su priznata kao jedan od spomenika prirode.

SVETI STEFAN, CRNA GORA

Foto: Wikipedia/Marcus33

Sveti Stefan je ostrvo veličine tri hektara, prvenstveno predviđeno kao vikend odmaralište, promenilo je svoju svrhu u 15. veku kada se pretvorilo u elitno crnogorsko turističko letovalište.

METEORI, GRČKA

Foto: Wikipedia/Dennis Jarvis

Meteori su oblast u Tesaliji, koji se nalaze u centralnoj Grčkoj. Ono što grad čini veoma posebnim su manastiri Meteori koji se nalaze na vrhovima stena. Do njih se dolazi stepenicama i ovo je mesto koje turisti obilaze tokom cele godine.

MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA

Foto: Wikipedia/Ramirez

Gradić smešten duž reke Neretve, jedan je od najvažnijih istorijskih gradova u Bosni i Hercegovinikoji ima bogatu zbirku otomanske arhitekture. Ikona Mostara je Stari Most, koji su izgradili Turci davne 1556. godine, srušen je 1993. a obnovljen 2004. godine kada je uvršten na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

OHRID, MAKEDONIJA

Foto: Wikipedia/Diego Delso

Nalazi se na graničkom području između Makedonije i Albanije i spada u sedmo najdublje jezero u Evropi. Stručnjaci smatraju da je Ohrid jedinstven u svetu zbog toga što se voda nalazi u rasutom stanju i dolazi iz brojnih površinskih i podzemnih voda.

NESEBAR, BUGARSKA

Foto: Wikipedia/Elena Georgieva

Jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Smešten je kod Crnog mora i sastoji se iz dva dela. Stari deo je ispunjen antičkim građevinama i živopisnim crkvama. 1983. godine se našao na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, a u poslednjih 10 godina se pretvorio u moderno evropsko letovalište.

DRAKULIN ZAMAK, RUMUNIJA

Foto: Wikipedia/Florin73m

Svako ko je ljubitelj grofa Drakule i mitologije vezane za vampire, mora da poseti zamak Bran. Ovo je veoma popularna turistička atrakcija u zemlji, a njegova istorija datira još iz 13. veka.

SARANDE, ALBANIJA

Foto: Wikipedia/ZNZ

Smešten je uz obalu Jonskog mora, predstavlja najatraktivniju destinaciju u Albaniji. Okružen je netaknutom plavom bojom, belim peščanim plažama i prelepim šetalištem.

NIŠ, SRBIJA

Foto: Wikipedia/Aktron

Kulturni, industijski i administrativni glavni grad Nišavskog okruga, jedno je od glavnih turističkih mesta na Balkanu. U ovom gradu najveću atrakciju izaziva Niška tvrđava, arehološko nalazište Medijana i Ćele kula. Leži na desnoj obali Nišave i pruža panoramski pogled koji je star više od dva milenijuma.


Close