Bosanski BS English EN Deutsch DE Русский RU Español ES Türkçe TR العربية AR

Milena Canning ima rijedak sindrom pod nazivom Riddoch-ov sindrom. Tehnički, Canning je slijepa, ali za razliku od većine ljudi koji doživljavaju potpunu sljepoću, ona povremeno vidi objekte – pod uvjetom da se oni kreću.
Canning (48) iz Škotske, izgubila je vid prije 18 godina nakon što se probudila iz kome u kojoj je bila 8 sedmica a koja je izazvana respiratornom infekcijom.

Tim neuroznanstvenika sa Instituta “Brain and Mind” objašnjava ovaj izvanredan slučaj u časopisu Neuropsychologia.

Nakon buđenja iz kome shvatila je da je mogla vidjeti specifične stvari i situacije: kišu koja se slivala niz prozor, vodu koja je prolazila kroz odvod, paru koja se ispuštala iz šalice kave… Ali lica su joj uvijek ostajala zamagljena.

Da bi se utvrdilo što se ovdje točno događa, istraživači sa Instituta “Brain and Mind” u Londonu, koristili su MRI i druge testove za analizu rada u Mileninom mozgu. Slike su otkrile krater veličine jabuke nedostajućeg tkiva na stražnjem dijelu njezina mozga, gdje su trebali biti potiljačni režnjevi.
“U slučaju Milene, smatramo da je “autocesta ” za vizualni sustav postigla zastoj”, izjavio je u ponedjeljak glavni neuroznanstvenik Jody Culham, profesor na Odsjeku za psihologiju i neuroznanost u Londonu.

“Ali, umjesto da zatvori čitav vizualni sustav, razvila je neke “stražnje ceste” koje bi mogle zaobići autocestu kako bi donijele vid – osobito pokret – u druge dijelove mozga.”

Pogledajte video u prilogu:


Close