Broj noćenja domaćih turista u navedenom periodu bio je viši za 16,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 13 posto u odnosu na isti period 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 27,8 posto dok je 72,2 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (10,6 posto), Srbije (7,9 posto), Turske (6,6 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (5,6 posto), Slovenije (5,4 posto), Poljske (5,1 posto), Italije (4,9 posto), Njemačke (4,6 posto) i Saudijske Arabije (4,2 posto), što je ukupno 54,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 45,1 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po dužini boravka stranih turista, na prvom mjestu su turisti sa: Malte sa prosječnim zadržavanjem od 5,5 noći, iz Irske sa 3,7 noći, Kuvajta sa 3,6 noći, Katara sa 3,3 noći, Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 3,1 noći i Francuske sa tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91 posto.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com