Iako nisu ugrožene vrste, koale se smatraju izuzetno ranjivim, a naučnici će ih proučavati u njihovom novom domu u Velikoj Britaniji kako bi im pomogli da se prilagode na život u Evropi.

Među koalama koje su stigle u Veliku Britaniju, četiri su ženke i jedan mužijak.

“Postoji mnogo više stvari od sjedenja na drveću i spavanja. Koale su prilično komplikovane. Njihovo ponašanje, hijerarhije i sve što rade je zaista fascinantno”, kazala je Kim Reynolds, jedna od čuvarica životinja.

Ove koale prvi put su se vozile u sanducima na putu do Evrope, što je bio veliki šok za njih da budu usamljene na mračnom mjestu na kojem čuju razne zvukove.

“Bolesti kao što su klamidija i retrovirusi, uništavaju živote koala. U Velikoj Britaniji nisu prisutne ove bolesti, što znači da na neki način osiguravamo populaciju koala”, kazao je Greame Dick, kustos u britanskom parku Longleat Safari gdje su smještene koale.

Koale u Velikoj Britaniji će biti izolirane od javnosti narednih šest mjeseci, dok se ne priviknu na svoj novi dom. Nakon toga postoji mogućnost da će se ljubitelji ovih životinja moći poigrati s njima.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com