Tim je također pronašao najbližu i najsjajniju brzu eksploziju ikad otkrivenu, prema nalazima objavljenim u časopisu Nature u četvrtak.

“Koristeći novu tehnologiju dokazali smo da brze radioeksplozije dolaze s druge strane univerzuma, a ne iz našeg sopstvenog galaktičkog susjedstva”, rekao je vodeći autor istraživanja Ryan Shannon s Tehnološkog univerziteta Swinburne.

Brzo radijsko raspuknuće emitira izuzetno visok nivo energije koja dolazi iz svemira i traje samo nekoliko milisekundi, piše Daily Sabah.

Naučnici ne znaju šta je tačan uzrok pojave ovih misterioznih radiotalasa i nije utvrđeno iz koje tačno galaksije dolaze, ali kažu da je sigurno da ovi talasi uključuju nevjerovatnu energiju, ekvivalentnu količini koju Sunce emitira za 80 godina.

Koautor studije Jean-Pierre Macquart s Univerziteta Curtin rekao je da ovakav energetski prasak putuje milijardama godina i da je povremeno uhvatljiv za receptore postavljene na Zemlji.

Naučnici ističu da su brza radijska raspuknuća česta pojava, ali ih je izuzetno teško uhvatiti. Prvi, poznat kao Lorimer Burst, 2007. godine su otkrili astronomi koji su istraživali prikupljene podatke teleskopa Parkes u australskom New South Walesu. Od tada su otkrivene 33 slične eksplozije.

Sljedeći izazov tima je da odredi lokacije eksplozija na nebu, rekao je Shannon.