“Fragmenti kostiju, kičme i rebara, pronađeni su tokom iskopavanja prije početka građevinskih radova”, navodi se u saopštenju pres centra Krimskog mosta.

Fosilizovane kosti pronađene su na dubini od oko jedan metar.

Paleontolozi vjeruju da pronađene kosti pripadaju sitoterijumu (cetotherium), primitivnoj izumrloj vrsti kita.
Ovi kitovi, koji su bili dužine od više od 30 metara, živjeli su u vremenu srednjeg miocena do ranog pliocena.
Ketoterijum pronađen kod Krimskog mosta bio je dug pet metara i nastanjivao je Sarmatsko more, koje je u davna vremena pokrivalo veliki dio današnje istočne Evrope.

Paleontolozi kažu da je velika sreća naći skoro netaknut skelet drevnog kita.

“Kosti lobanje nisu preživjele, ali cijeli kičmeni stub jeste, što je veoma rijetko. Ovaj skelet omogući će detaljnije izučavanje ove izumrle životinje”, rekao je Dmitrij Starcev iz Zoološkog muzeja Krimskog federalnog univerziteta, prenio je TASS.

Građevinskim radovima prilaznih puteva Krimskog mosta prethode obimna arheološka istraživanja na površini od više od 500 hektara i do sada je pronađeno više od 100.000 različitih predmeta.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com