Sliku imena “Portret Edmonda Belamyja” kreirao je pariski umjetnički kolektiv Obvious. Portret je kreiran korištenjem algoritma i skupa podataka od 15.000 portreta slikanih između 14. i 20. stoljeća.

Prodato djelo je prvi komad umjetnosti vještačke inteligencije koji je prodat na velikoj aukciji. Prodaja portreta privukla je veliku pažnju medija, ali i kupaca.

Foto: Christie

Foto: Christie

“Vještačka inteligencija je samo jedna od nekoliko tehnologija koje će imati značajan utjecaj na tržište umjetnosti u budućnosti, iako je još rano predvidjeti kakve će se promjene desiti”, kazao je Richard Lloyd, stručnjak iz prestižne aukcijske kuće Christie koja je prodala portret.

Zanimljivo je kako je prvobitna procjena vrijednosti slike “Portret Edmonda Belamyja” bila između 7.000 i 10.000 dolara. Kupac slike je anoniman.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com