View image on Twitter

“Stranice sante izgledaju kao da su izrezane pod pravi uglom jer vjetar, more i sunce nisu imali dovoljno vremena utjecati na njih”, kažu naučnici. Glavna karakteristika takvih santi leda su gotovo okomite stranice i ravan vrh, a pojavljuju se kada se odlomi velika količina leda od grebena, pojašnjavaju iz NASA-e.

View image on TwitterLedena santa oštrih uglova i ravne površine snimjena je kako pluta u blizini ledenog grebena imena Larsen C na Antarktiku.

Iz NASA-e kažu kako se santa vjerovatno nedavno odvojila od grebena te kako je riječ o pojavi “tabularni ledenjak”.

Neobični ledenjak naučnici su uočili u sklopu operacije Ice Bridge kroz koju se prati topljenje leda pod utjecajem globalnog zatopljenja.

Ova operacija će dati 3D prikaz leda s oba kraja Zemlje kako bi se mogle pratiti promjene koje se dešavaju.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com