Aukcijska kuća “Artkurial” navodi da je prodajna cijena nadmašila očekivanja jer je prvobitna procjena iznosila između 40.000 i 60.000 eura.
Riječ je o stubu visokom 4,3 metra sa 25 stepenica od kovanog gvožđa.Ovaj komad Ajfelovog tornja pripada spiralnom dijelu stepeništa koje je izvorno povezivalo drugi i treći sprat 300 metara visokoga tornja.
Gvozdeni toranj izgradio je francuski inženjer Gustave Eiffel i predstavlja najvišu građevinu u Parizu.

Konstrukcija je građena nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, kojom je obilježeno stotinu godina od Francuske revolucije.

Broj stepenica od podnožja do vrha građevine tokom istorije je varirao – na dan otvaranja toranj je imao 1.710, a danas, nakon nekoliko renoviranja, ima 1.665. stepenika.

Dio stepenica uklonjen je sa tornja 1983. godine kako bi lift bio ugrađen.

Muzeji su kupili dio, a dio je u Japanu, dok se jedan segment nalazi blizu njujorškog Kipa slobode, a još jedan je u Disneyjevom zabavnom parku na Floridi, navode francuski mediji.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com