Dijamant Pink Legacy, koji teži nešto manje od 19 karata, kupio je američki brend Harry Winston na aukciji u Ženevi.

Cijena od blizu 2,6 miliona dolara po karatu oborila je svjetski rekord za ružičasti dijamant, navodi evropski voditelj aukcijske kuće Christie's.
Vrijednost dijamanta prije prodaje bila je između 30 i 50 miliona dolara, a ružičasti dragi kamen je prodat nakon samo pet minuta po maksimalnoj cijeni.

Ovaj dijamant prethodno je bio u vlasništvu porodice Oppenheimer koja vodi rudarsku kompaniju De Beers.

Vođa za nakit u aukcijskoj kući Christie's Rahun Kadakia nazvao je ružičasti dijamant jednim od najvećih dijamanata na svijetu.

“Možete vidjeti ovu boju u ružičastom dijamantu koji ima manje od jednog karata. Ali ovaj dijamant ima skoro 19 karata i jednako je ružičast, što je nevjerovatno”, rekao je Kadakia.

Podsjećamo, na aukciji u Hong Kongu prošle godine prodat je roze dijamant od 8,41 karata po cijeni od skoro 18 miliona dolara.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com