Među 13 brzih radiosignala koji su poznati pod nazivom FRB ponavljao se jedan neobičan signal koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina. Takav fenomen je u historiji zabilježen samo jednom.

“Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više. S više repetitora i više dostupnih izvora za istraživanje možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke te orkiti odakle su i šta ih uzrokuje”, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s Univerziteta British Columbia.

Opservatorij Chime koji je smješten u dolini Okanagan sastoji se od četiri polucilindrične antene duge 100 metara koje svakodnevno skeniraju kompletno sjeverno nebo. Teleskop je počeo raditi prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radiosignala, uključujući signal koji se ponavlja.

“Otkrili smo drugi signal koji se ponavlja i njegova svojstva su veoma slična onom prvom”, rekao je Shriharsh Tendulkar sa Univerziteta McGill u Kanadi.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature.

Naučnici su do sada otkrili 60 jedinstvenih radiosignala i dva signala koja se ponavljaju. Vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak hiljadu njih, a postoji nekoliko teorija o tome šta ih uzrokuje.

Jedna od teorija je da one uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se veoma brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija je da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.