Jedna od glavnih kamera svemirskog teleskopa “Hubble” prestala je raditi 8. januara zbog za sada nerazjašnjenih problema s hardverom, javlja NASA.

Problem je što inženjeri neće moći popraviti teleskop sve dok ne prestane trenutna blokada rada američke administracije.

Wide Field Camera 3 Anomaly on Hubble Space Telescope

Zbog toga što još nije odobren budžet, mnogi zaposlenici NASA-inog programa,  tehnički stručnjaci, “Goddard Space Center” koji rade na Hubbleu poslani su na odmor koji će trajati dok se ne prekine blokada finansiranja američke vlade.

Jedino je nekolicini zaposlenika tog centra koji direktno upravljaju aktivnim svemirskim letjelicama, uključujući i Hubble, dozvoljeno da nastave s radom.

No, za popravak svemirskog teleskopa, koji je star skoro 30 godina, bit će potrebni dodatni vladini radnici kojima trenutno nije dozvoljen dolazak na posao.

Savezni zakon dopušta agencijama da zadrže neke radnike koje može raditi tokom blokade, u slučaju da je potrebno zaštiti imovinu ili živote zaposlenika. Nije poznato hoće li NASA zatražiti hitnu izmjenu te odredbe kako bi se mogli dopustiti popravci tako važnog teleskopa.

Poslat je upit NASA-inom radniku za odnose s javnošću kako bi dobio komentar na novonastalu situaciju, no primio je samo automatski odgovor: “Trenutno nismo prisutni i ne možemo Vam odgovoriti na Vašu poruku“.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com