Prošla godina predstavlja nastavak trenda zabrinjavajućeg trenda globalnog zagrijavanja okeana koji je izravna posljedica zagrijavanja planete Zemlje.

Ista grupa naučnika nedavno je objavila studiju koja pokazuje da se okeani zagrijavaju brže nego što su naučnici mislili apsorbirajući više topline nego što je ranije bilo poznato. U poređenju s proteklih 60 godina to će rezultirati šestostrukim povećanjem zagrijavanja okeana do 2081. godine.

Topliji okeani uzrokuju brojne probleme – povećanje nivoa mora, intenzivnije oluje s jačim kišama, izbjeljivanje koralja i otapanje polarnog leda. Sve to je direktna posljedica čovjekovog ispuštanja stakleničkih plinova koji stvaraju energetsku neravnotežu koja dovodi do globalnog zagrijavanja.

“Povećanje topline okeana je neosporiv dokaz da se Zemlja zagrijava”, naveli su istraživači u studiji.

Kevin Trenberth iz američkog Nacionalnog centra za istraživanja atmosfere koji je koautor ove studije rekao je da je trend zagrijavanja okeana bolji pokazatelj klimatskih promjena nego temperature zraka.

Autori studije ističu da su utjecaji zagrijavanja okeana bili jasno vidljivi tokom prošle godine. Ističu da su zbog porasta nivoa mora obale podložnije olujnim udarima, obalnoj eroziji i prodiranju slatke u slanu vodu.

Podsjećaju da je tokom 2018. godine toplija voda u okeanima pokrenula brojne uragane i tajfune širom svijeta, među kojima su Michael i Florence.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com