Iako je otkriveno da marihuana ublažava stres i anksioznost, bol i mučninu, nedavna studija pokazala je zašto bi pušenje marihuane moglo biti štetno za tinejdžere.

Naime, u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Neuroscience, učestvovalo je 46 tinejdžera koji su izjavili da su jednom ili dva puta koristili kanabis do 14. godine. Istraživači su potom upoređivali snimke mozgova tinejdžera koji nisu probali kanabis, piše Pop Sugar.

“Čini se da konzumiranje samo jednog ili dva džointa mijenja volumen sive tvari kod tinejdžera, iako bi vjerovatno većina ljudi pretpostavila da je to nemoguće”, rekao je Hugh Garavan, glavni autor studije i profesor psihijatrije na Univerzitetu Vermont.

Najveće razlike u sivoj materiji očitovale su se u amigdali u kojoj dolazi do integracije specifičnih osjetnih informacija kojima se daje adekvatna emocionalna važnost i kontekst, a električna stimulacija rezultira doživljajima pozitivnih ili negativnih emocija, u zavisnosti od toga koje jezgre su podražene, te u hipokampusu koji je zadužen za razvoj memorije.

Zbog toga sručnjaci savjetuju da razgovarajte sa svojom djecom o negativnim utjecajima droge i alkohola na njihov razvoj i posebno ih obavijestite o tome da korištenje marihuane dovodi do promjena mozga koje su vezane za njihova sjećanja, emocije i zdravorazumsko rasuđivanje.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com