Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procijenili su ovo istraživači na Univerzitetu College u Londonu. Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

“Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promjene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promjena koju vidimo u Zemljinim stakleničkim plinovima”, rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Prije ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promjene u 17. stoljeću, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

No, kombiniranjem arheoloških dokaza, historijskih podataka i analize ugljika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

“Jedini razlog zbog kojeg je došlo do malog ledenog doba u 17. stoljeću je genocid nad milionima ljudi”, rekao je Maslin CNN-u.

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski plin i može otkriti koliko je ugljendioksida bilo u atmosferi prije nekoliko stoljeća. Ledene jezgre pokazale su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promjena u 17. stoljeću dovela je do hladnijih zima, ledenih ljeta i propadanja žetve.

Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i također doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i historije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinijela uspjehu evropske ekonomije.

Naime prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com