Naime, vlasti na Havajima razmatraju mogućnost podizanja dobne granice osoba koje mogu kupovati cigarete do minimalnih stotinu godina što u principu znači zabrana prodaje cigareta do 2024. godine, piše Sky News.

Demokratski političar koji je ujedno i ljekar, Richard Creagan, vjeruje kako cigarete najsmrtonosniji proizvod u historiji čovječanstva.

“U osnovi imamo grupu koja je jako ovisna o cigaretama i koja je na neki način zarobljena tom ovisnošću. Sve zbog duhanske industrije koja je proizvela cigarete znajući da su zarazne i smrtonosne”, rekao je Richard Creagan za novine Hawaii Tribune-Herald.

Prema sadašnjim zakonima, ljudi na Havajima moraju imati 21 godinu da bi kupili cigarete. Creagan predlaže da se ta dob podigne na 30 godina do sljedeće godine, 40 u 2021., 50 u 2022. i 60 u 2023., dok bi dobna granica 2024. godine bila stotinu godina.

Foto: Capitol.hawaii.gov

Foto: Capitol.hawaii.gov

Creagan koji je i bivši pušač kazao je kako država dužna da štiti zdravlje svojih građana, te da su cigarete opasnije i od samovoljnog uzimanja lijekova koji se izdaju na recept.

Inače, pušenje cigareta je vodeći uzrok bolesti i smrtnih slučajeva u SAD-u koji odnosi gotovo pola miliona života svake godine prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.