Istraživači sa Odjela za nebesku mehaniku na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu utvrdili su da će 13. aprila 2029. godine ovaj asteroid približiti Zemlji za 38.000 kilometar a proći će brzinom od 7,34 kilometara u sekundi. Taj prolaz će uzrokovati rasip mogućih putanja, među kojima su i one koje uključuju približavanje 2051. godine.

“Znamo za stotinjak mogućih sudara Apophisa sa Zemljom, a najopasniji je onaj 2068. godine”, rekli su naučnici.

Rezultati istraživanja ruskog tima bit će predstavljeni u Moskvi na Korolev Readings on Cosmonautics, a plan kako uništiti ovu potencijalnu prijetnju pomoću nuklearnog oružja već su osmislili istraživači s Državnog sveučilišta Tomsk u Sibiru pomoću superračunala.

O ovom asterodiu prvi put se govorilo još 2014. godine kada je izazvao veliku pumutnju među naučnicima, jer su prvi proračuni dali velike šanse da će se Zemlja i Apophis sudariti.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com