Talijanska firma Fintel Energia najavila je početak izgradnje vjetroelektrane u Vojvodini, koja bi trebala postati najveća vjetroelektrana u Evropi.

Odbor direktora firme donio je odluku o pokretanju ambicioznih projekata izgradnje novih vjetroparkova, među kojima se nalazi i projekt razvoja najvećeg vjetroparka na evropskom kontinentu Maestrale Ringa u Vojvodini – saopćeno je iz Fintel Energije.

– Korakom koji smo danas napravili kompanija će povećati ukupnu instaliranu snagu vjetroelektrana koje razvija s 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energia pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vjetroelektrana – kazao je generalni direktor Fintel Energije Ticijano Đovaneti (Tiziano Giovannetti).

Fintel Energia pionir je u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gdje posluje već čitavo desetljeće i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

Firma je do sada izgradila i u rad pustila prva dva vjetroparka u Srbiji, a privodi kraju izgradnju trećeg vjetroparka, dodaje se u saopćenju.