IZRAELSKA neprofitna kompanija SpaceIL objavila je da će u četvrtak lansirati svemirsku letjelicu na Mjesec, a ako u tom pothvatu uspije, Izrael će postati četvrta zemlja koja je uspješno spustila letjelicu na naš prirodni satelit, piše CNN.

Letjelica težine blizu 600 kilograma i visine 5 metara bit će postavljena na raketu Falcon 9 i bit će lansirana s Cape Canaverala, na Floridi. Na njoj neće biti ljudske posade. Trebala bi prema Mjesecu putovati sedam tjedana. Nakon spuštanja na naš satelit, provodit će eksperimente na lunarnom magnetskom polju.

Kini je trebalo 50 godina

Svemirska letjelica nazvana je imenom “Beresheet”, što se na hebrejskom odnosi na prve riječi u Bibliji: “U početku …”

Sovjetska Luna 2 bila je prva letjelica koja je 1959. godine sletjela na Mjesec. Tri godine kasnije, SAD-ov Ranger 4 također se spustio na naš prirodni satelit. No, u oba slučaja radilo se o takozvanom tvrdom slijetanju (eng. hard landing), odnosno o neuspješnom spuštanju kada se letjelica slupala prilikom kontakta s tlom. Prva meka slijetanja ostvarena su 1966. godine, kada su Rusija i Amerika uspješno spustile svoje letjelice na Mjesec.

Trebalo je gotovo 50 godina da treća zemlja uspije uspješno sletjeti letjelicu na naš satelit. To je izvela Kina 2013. godine s letjelicom Chang'e 3.

Izrael bi trebao postati, ako sve prođe kako treba, četvrta, ali i vidljivo najmanja, zemlja koja je uspjela sprovesti ovako zahtjevnu misiju. Također, radilo bi se o prvoj privatnoj kompaniji koja je kontrolirano spustila letjelicu na Mjesec.

Zanimljive magnetske anomalije

Mora se napomenuti da se ipak radi o najmanjoj takvoj letjelici i najjeftinijoj misiji tog tipa. Ukupni trošak cijelog projekta, koji je financiran privatnim donacijama, iznosi 100 milijuna dolara, što je samo neznatan dio iznosa koji je do sada uložen u američki svemirski program.

“Radilo se o nemogućoj misiji”, rekao je poduzetnik Morris Kahn, koji je u projekt uložio 40 milijuna dolara. “No, nisam shvaćao koliko je to neostvarivo. Ni trojica inženjera koji su započeli ovaj projekt, ni oni nisu mislili da je to nemoguće izvesti. A Izrael za sve kaže da ništa nije nemoguće… Mi zapravo živimo svoje snove”.

Prema informacijama sa stranice kompanije SpaceIL, letjelica bi trebala sletjeti u More vedrine (Mare Serenitatis), koje se nalazi na sjevernoj polutci Mjeseca. S obzirom na to da se na tom području, smatra kompanija, očituju misteriozne magnetske anomalije, radi se o savršenom mjestu za postavljanje magnetometra, odnosno mjernog uređaja za mjerenje intenziteta magnetskog polja ili magnetskog momenta.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com