Naučnici kažu da je ovo oboljenje već zabilježeno u Ohiju i Pensilvaniji te dijelovima Ontarija u Kanadi. Kažu da je uzrok uginuća stabala potrebno identificirati kako bi se zaustavilo širenje. Naime, očekuje se da će se epidemija uskoro proširiti ako se smrtonosni patogen uspostavi u širem okruženju.

U Evropi su bukve dosta rasprostranjene i dominantna su vrsta drveća u mnogim šumama, a po zastupljenosti je jedino ispred njih hrast.

“Početni simptom misterioznog oboljenja je tamna mrlja na lišću. Kasnije listovi postaju smežurani, skoro kožasti u teksturi, a na kraju drvo izumire”, objasnila je Carrie Ewing, studentica doktorskog studija s Državnog univerziteta Ohio.

Početne studije ukazuju na to da ne postoje znakovi zaraze insektima ili prisustva drugih vektora, što dodatno daje na misterioznosti ovom oboljenju.

Izuzmemo li američku bukvu latinskog naziva Fagus grandifolia, bolest se također može pojaviti i u evropskoj F. sylvatica i orijentalnoj bukvi F. orientalis.

Ovo je izazvalo zabrinutost da bi se patogen mogao proširiti na druge dijelove svijeta gdje su bukve u izobilju, kao što je to slučaj s umjerenim biomima u Evropi.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com