Džinovska pčela koja je dugačka kao palac odrasle osobe pronađena je na jednom slabo istraženom indonezijskom ostrvu.

Nakon nekoliko dana traganja stručnjaci za divlje životinje pronašli su jednu živu ženku koju su fotografirali.

Poznat kao Wallaceova divovska pčela, ovaj insekt je nazvan po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Russelu Wallaceu, koji je prvi put 1858. godine opisao ovu neobičnu pčelu. Naime, naučnici su pronašli nekoliko primjeraka ove vrste 1981. godine, ali od tada više nije viđana.

“Bilo je apsolutno zapanjujuće vidjeti ovog ‘bulldog’ insekta, čime smo se definitivno uverili da on još uvijek postoji i da luta Indonezijom. Čuti njeno zujanje oko glave je bio nevjerovatan doživljaj”, rekao je fotograf Clay Bolt.

Također, ova grupa istraživača je u januaru objavila da je pronašla i rijetki primjerak bolivijske žabe koja pripada vrsti za koju se smatra da je na samoj ivici istrebljenja.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com