EUROPSKA komisija i Sveučilište Surrey napravili su svojim projektom RemoveDEBRIS značajan korak prema smanjenju sve veće količine otpada u svemiru. Naime, prošle su godine lansirali satelit koji bi tijekom svoje misije trebao testirati nekoliko mogućnosti čišćenja svemirskog smeća.

Tako su nekoliko mjeseci nakon lansiranja, uspješno testirali mrežu kojom su, poput ribara, uhvatili objekt u orbiti, a prije samo nekoliko dana, provjerili su funkcionira li druga opcija hvatanja objekata u svemiru tako što su ispalili harpun i njime uhvatili objekt koji su prije toga sami ispalili u svemir.

I ovo testiranje pokazalo se uspješnim, a rezultiralo je i vrlo zanimljivom videosnimkom cijelog procesa.

S obzirom na to da u našoj orbiti kruži oko 750.000 predmeta većih od jednog centimetra, odnosno više od 7000 tona otpada, upitali smo našeg poznatog popularizatora znanosti, stručnjaka za svemirske letove i umirovljenog voditelja planetarija Tehničkog muzeja Antu Radonića kako on gleda na problem otpada u orbiti našeg planeta i koliko je optimističan oko ovog projekta čišćenja svemira.

Njegovi odgovori nisu bili ohrabrujući.

Vidjeli smo da je krenula druga faza testiranja satelita koji bi trebao demonstrirati postupak čišćenja otpada koji smo ostavili u svemiru. Znači li to da su svemirske agencije ozbiljno shvatile problem svemirskog onečišćenja?

Ovaj sadašnji satelit samo služi kao jedan tehnološki demonstrator. Sve što radi, radi s objektima koje je on ponio sa sobom. Znači, mrežom i harpunom hvatao je stvari koje je ponio u svemir; nije hvatao već postojeći otpad u orbiti.

Naime, još nije odobren novac za početak pravog čišćenja otpada.

Radi li se o prvom ozbiljnom koraku prema čišćenju otpada u svemiru?

Da, to jest prvi korak. Europska svemirska agencija planirala je 2023. godine lansirati prvi satelit koji će konkretno čistiti otpad u orbiti. No kako sada vidim, već su to odgodili za 2025. godinu. Znači, tek će najranije za šest godina krenuti s pravim čišćenjem.

Tada namjeravaju uloviti jedan stari satelit koji je težak nekoliko tona i usmjeriti ga u atmosferu kako bi tamo izgorio. Dakle, jedino konkretno što oni sada imaju u planu jest da za šest godina ulove jedan stari, europski, teški satelit. Samo to.

To ne zvuči kao ambiciozan plan s obzirom na to koliko otpada imamo u orbiti oko našeg planeta.

Da! Kada uzmete u obzir da se radarom prati nekih dvadesetak tisuća objekata većih od 10 centimetara, a da ih ima još više stotina tisuća od centimetar na dalje, jasno je da se treba napraviti mnogo više.

Naime, problem je u ravninama. Svaki objekt ima neku svoju ravninu orbite i vi ne možete s nekim satelitom koji lovi objekte tako lako prijeći iz jedne u drugu. Zatim, sve te ravnine drugačije su nagnute. Neke su nagnute prema ekvatoru pod 50 stupnjeva, a neke su gotovo polarne. Tako da će satelit moći u atmosferu urušiti samo nekoliko satelita koji su u istoj ravnini.

A otpad se nalazi u toliko različitih orbita da se čovjek hvata za glavu i pita što se uopće može napraviti.

Koliko je taj otpad opasan za nas?

Problem su veliki objekti jer ako se veliki objekti sudare, nastat će još više otpada. Tako da je agencijama primarna zadaća srušiti u atmosferu neki veći satelit kako bi smanjile opasnost od dodatnog zagađenja, ali i od toga da dio satelita padne na Zemlju. Naime, postoji mogućnost da veći satelit ne izgori cijeli prilikom ulaska u atmosferu i da će neki njegov dio pasti na Zemlju.

Stoga agencije imaju za cilj u sljedećem desetljeću srušiti jedan teški satelit u atmosferu i tako početi s čišćenjem.

Koliko bi trebali počistiti takvih velikih satelita da se postigne značajna promjena?

Trebali bi svake godine ubaciti u atmosferu pet teških satelita. Ako bi to uspjeli napraviti, smanjila bi se opasnost od lančane reakcije, odnosno od toga da se svakim novim sudarom počne povećavati broj krhotina.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com