Znanstvenici su pronašli novi mjesec u našem Sunčevom sustavu, piše The Independent.

Novootkriveno nebesko tijelo nazvali su Hipokamp, po biću iz grčke mitologije koje je bilo dijelom riba, dijelom konj, a koje je služilo bogu mora Posejdonu.

Hipokamp lebdi oko Neptuna, a radi se o najmanjem mjesecu tog planeta.

Mali mjesec promjera oko 34 kilometara

Kada je letjelica Voyager 2 1989. godine proletjela pokraj Neptuna, uočila je šest novih prirodnih satelita kako kruže oko planeta. Svi su bili maleni i mlađi od Neptuna, a vjerojatno su nastali nakon što se formirao najveći Neptunov mjesec Triton.

Znanstvenici su tek sada uočili kako oko tog udaljenog planeta našeg Sunčevog sustava kruži još jedan sićušan mjesec. Sada su ga katalogizirali i time se ukupan broj prirodnih satelita koji kruže oko Neptuna popeo na 14.

Do novog otkrića došli su putem najnovije tehnike obrade snimaka pristiglih iz NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.

Hipokamp je zapravo već zabilježen na snimkama iz 2004. godine, no znanstvenici nisu mogli prepoznati da se radi o mjesecu jer je to nebesko tijelo izuzetno maleno, promjera samo nekih 34 kilometra.

Možda se rodio iz Proteja

S obzirom na to da Hipokamp kruži blizu mjeseca Proteja, astronomi smatraju da je najvjerojatnije nastao kada je komet pogodio spomenuti satelit.

Naravno, ne isključuju mogućnost da njegova formacija nema nikakve veze s Protejom.

Znanstveno istraživanje o otkriću novog mjeseca, koje je objavljeno u uglednom časopisu Nature, nudi i neke nove informacije o drugim Neptunovim satelitima, poput novih detalja o Najadeu, mjesecu koji nije viđen od davne 1989. godine ili o procjenama veličina i orbita unutrašnjih mjeseca.

Stručnjaci smatraju kako će ovom novom tehnikom obrade snimaka doći do još većeg broja novih otkrića i da će možda naći druge prirodne satelite ili čak uočiti planete koji kruže oko udaljenih zvijezda.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com