PRIJE više milijardi godina, Mars je vjerojatno bio mnogo topliji i vlažniji planet, nego što je sada te i dalje ostaje otvoreno pitanje je li na njemu ikada postojao život.

Mars Express Orbiter snimio je prekrasne fotografije riječnih korita na Marsu.

Ono što znanstvenici s vremenom uviđaju, jest to da raste količina dokaza da je na tom udaljenom planetu u davna vremena bilo potrebnih uvjeta za život, poput mreže riječnih korita koje se prostiru Marsom.

Tako nam fotografije koje je snimio ESA-in Mars Express Orbiter, ukazuju na jasno postojanje sustava riječnih korita, piše Science Alert.

Korita se granaju poput stabla

Orbiter je snimao južno planinsko području Marsa, koje se nalazi istočno od poznatog, velikog kratera Huygens, a sjeverno od najvećeg udarnog bazena Planitia Hellas (Grčka ravnica).

Radi se o jednom od najstarijih područja na Marsu, koje je bogato kraterima i koje je nastalo prije nekih 4 milijarde godina

Sustav riječnih korita grana se poput stabla, a čini se da je voda tekla s više nadmorske visine pozicionirane na desnoj strani spomenutog područja na nižu koja se nalazi s lijeve strane. Ako su uistinu postojale, rijeke su Crvenim planetom tekle prije nekoliko milijardi godina.

Ono što sada promatramo očima Mars Express Orbitera, zapravo su erodirani ostaci tih rijeka.

Podsjeća na rijeke na Zemlji

Zanimljivo je kako je Marsov sustav riječnih korita vrlo sličan onome na Zemlji. Primjerice, riječno područje Yarlung Tsangpo u Tibetu, jako podsjeća na razgranatu strukturu korita na Crvenom planetu.

Rijeka Yarlung Tsangpo

Europska svemirska agencija (ESA) piše na svojim stranicama kako je kanale na Marsu najvjerojatnije stvorio jak površinski tok rijeke, čemu su pridonijele snažne kiše.

“Iako ostaje nejasno odakle je sva ta voda dolazila; je li se radilo o oborinama, podzemnim vodama, otapanju ledenjaka, svaki taj slučaj zahtijevao je daleko topliju i vlažniju klimu, nego što je sada vidimo na Marsu“, piše ESA.

Naravno, ono što sve nas najviše zanima jest odgovor na pitanje je li prijašnja toplija klima dovela do uvjeta potrebnih za stvaranje života. Iduće godine, ESA i Roscosmos namjeravaju lansirati rover Rosalind Franklin koji je specijalno dizajniran za traženje znakova života na Crvenom planetu i koji će pomoći znanstvenicima u traženju odgovora na ovo tako važno pitanje.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com