Policija u Americi upozorila je roditelje na pojavu strašne lutke na društvenim mrežama.

Mnogi su prijavili kako ih je ova lutka kontaktirala putem servisa WhatsApp, a potom ih proganjala sa nasilnim sadržajima i prijetnjama.

Lutka navodno ohrabruje djecu da rade opasne izazove, a da ništa ne govore ostalim članovima porodice.

Ovo nije prvi put da se Momo lutka pojavjuje na internetu. Ona je sredinom prošle godine kontaktirala 12-godišnjaka iz Argentine pozivajući ga da počini samoubistvo.

Lutka se, pišu strani mediji, proteklih dana počela pojavljivati i prilikom reproduciranja crtića Peppa Pig na YouTubeu, u sklopu popularne igre Fortnite te na Facebooku. Novi izazovi koje zadaje djeci su da, naprimjer, upale plin u kući, popiju tablete, porežu se i slično.

Uzbunu zbog pojave Momo lutke prije nekoliko dana podigla je jedna majka u Velikoj Britaniji čiji je sedmogodišnji sin govorio drugarima u školi da će ih lutka ubiti dok budu spavali.

S druge strane, mnogi govore kako su ovo lažne informacije te kako nema nikakve strašne lutke.

Policija u SAD-u i pojedinim evropskim zemljama apelovala je na roditelje da prate šta njihova djeca rade na internetu, da se pobrinu da njihova djeca razumiju važnost toga kako ne smiju dijeliti lične informacije s nepozatim ljudima te da koriste opciju roditeljskog ograničenja na tehnološkim uređajima.

Iz policije su također kazali kako intenzivno istražuju slučajeve sa Momo lutkom.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com