Ogromna riba čudnog izgleda nasukala se u Kaliforniji prošle sedmice te iznenadila istraživače i naučnike od SAD-a do Australije.

Ispostavilo se kako je riječ o vrsti nikad viđenoj u Sjevernoj Americi, bucnju nazvanom Mola tecta.

– Kad su stigle jasne fotografije, pomislila sam da nema sumnje. To je tzaista bucanj – rekla je Meriane Njegard (Marianne Nyegaard), morska biologinja sa Novog Zelanda koja je vrstu otkrila 2017. godine.

– Nisam mogla vjerovati, skoro sam pala sa stolice – kazala je Njegard.

Njegard je provela godine i godine tražeći ovu vrstu bucnja prije nego što ju je locirala i dala joj ime. Kaže kako su svi slučajevi pronalaska ove velike ribe dosad bili u Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Čileu. Osim jednom 1890-ih, kad su crteži i zapisi dokumentirali pojavu ribe u Holandiji.

Naučnici kažu da postoji pet vrsta slanovodnih bucanja i svi dolaze iz različitih područja. Jedni uživaju u tropskim vodama, dok drugi preferiraju umjerenu temperaturu vode, objasnila je Njegard za CNN.

– Zbog toga je toliko intrigantno da se pojavila u Kaliforniji – kaže te dodaje da je zanimljivo što je ovu ribu natjeralo da prijeđe ekvator – tek je drugi put viđena u sjevernoj hemisferi.

Niko zasad nije siguran je li riba slučajno zalutala ili je riječ o jedinki iz populacije u Sjevernoj Americi koju tek treba otkriti. Njegard kaže da želi usporediti genetski uzorak bucnja pronađenog u Kaliforniji sa svojim uzorcima iste ribe iz Australije i njezine regije, Novog Zelanda. – Nije neuobičajeno za bucnja da odluta daleko – kaže.

Fotografiju je biolog i profesor Tomas Tarner (Thomas Turner) objavio u Facebook grupi iNaturalist, a vrlo brzo javili su se stručnjaci sa svih strana svijeta, uključujući i Njegard koja je vrstu otkrila.

– Ja sam profesor i biolog, no nisam znao što je posebno o ovoj ribi – rekao je Tarner.

– Samo sam objavio fotografiju i to me spojilo sa svjetskom stručnjakinjom i pronalazačicom vrste – dodao je Tarner.

 


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com