Znastvenici su kvasac, koji su ljudi tisućljećima koristili kako bi spravili razna alkoholna pića, uspjeli upotrijebiti kako bi proizveli kanabinoide; kemikalije koji su glavni nosioci fiziološkog djelovanja kanabisa i koji marihuani daju svoja ljekovita svojstva, ali i ona koja korisnicima omogućuju dodire s drugim vrstama realnosti, piše Nature.

Tako su stručnjaci uspjeli šećer koji se nalazi u pivskom kvascu (saccharomyces cerevisiae), naziva galaktoza, pretvoriti u tetrahidrokanabinol (THC), glavnu psihoaktivnu tvar kanabisa. Nakon toga su izmijenjeni kvasac pretvorili u kanabidiol (CBD), još jedan veliki kanabinoid koji u posljednje vrijeme privlači pažnju javnosti zbog svojih potencijalnih terapeutskih prednosti, poput njegovog djelovanja protiv anksioznosti i boli.

Znanstvenici se nadaju da će ovaj proces fermentacije omogućiti jeftiniju, učinkovitiju i pouzdaniju proizvodnju THC-a, CBD-a i drugih rijetkih kanabinoida, od klasične proizvodnje biljnim putem, odnosno uzgoja na biljnoj bazi.

Craft trava

Sintetički biolog Jay Keasling sa Sveučilišta Californija i njegov tim modificirali su nekoliko gena iz pivskog kvasca s. cerevisiae te im dodali još gena iz 5 vrsta bakterija i iz biljke kanabisa. Trebalo im je sveukupno 16 genetskih modifikacija kako bi transformirali galaktozu u THC ili CBD.  Proizveli su oko 8 miligrama THC-a po litri te manje razine CBD-a.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com