Jupiter izgleda prilično dramatično zbog ogromne oluje nazvane Great Red Spot koja je prisutna više od 150 godina te se sastoji od vjetrova koji pušu brzinom većom od 640 km/h. Upravo zbog toga dolaze nevjerovatne fotografije s Jupitera od 2016. godine kada je do planete stigao Juno.

Nove fotografije prikazuju atmosferu Jupiterove sjeverne hemisfere i oblake koji se kreću u krug.

Juno je napravio fotografiju s udaljenosti od gotovo 13 kilometara iznad oblaka tokom svog 18. preleta Jupitera 12. februara. NASA planira ukupno 32 preleta.

U junu prošle godine je agencija odobrila dodatni 41 mjesec za Juno u orbiti Jupitera kako bi ispunio svoje naučne ciljeve. Misija je osigurana sredstvima do kraja 2022. godine kada će biti okončana.

Cilj misije je proučavanje porijekla i evolucije gasne planete, kao i bolje razumijevanje nastanka našeg solarnog sistema.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com