Kada bi razmišljali o supermoćima koje bi htjeli imati, vjerojatno bi, uz nevidljivost ili nadnaravnu snagu, neki od nas izabrali mogućnost da im po želji izraste novi ud ili, još fascinantnije, čitava glava. Neki organizmi mogu upravo to, regenerirati cijele udove kada im zatreba, a znanstvenici su sada otkrili čak četiri nove vrste crva koji mogu sebi napraviti čitavu novu glavu, piše Science Alert.

No tu zanimljivost ne staje. Stručnjaci su utvrdili da se kod nekih crva ta sposobnost razvila relativno nedavno i neovisno o drugim vrstama, što nam može pomoći pri shvaćanju odakle ta sposobnost regeneracije uopće dolazi, odnosno koji se točno mehanizmi skrivaju iza tog fascinantnog procesa.

Nije tako drevna sposobnost

Znanstvenici su do sada smatrali kako je regenerativna sposobnost drevna osobina koju su neke vrste izgubile s vremenom, a neke sačuvale milijunima godina do danas. No sada će znanstvena zajednica morati ponovno promisliti o svemu tome i poraditi na novim hipotezama.

“To bi značilo da pri usporedbi sposobnosti regeneracije kod različitih životinja, ne možemo više pretpostaviti da se radi o drevnoj sposobnosti koja ukazuje na zajedničke pretke”, rekla je biologinja Alexandra Bely sa Sveučilišta Maryland.

“Morat ćemo biti pažljiviji kada uspoređujemo regenerativne sposobnosti kod različitih vrsta životinja”, dodala je.

Vrpčari

Mnoge vrste imaju sposobnost regeneracije, barem u nekoj mjeri. Čak i mi ljudi imamo tu moć da oporavimo svoju kožu nakon ozljede i uzgojimo novu. Pauci mogu stvoriti sasvim nove noge, a nekim vrstama vrpčara može izrasti čitavo novo tijelo.

Kako bi istražili do koje mjere sežu sposobnosti regeneracije kod vrpčara, znanstvenici su, uz prijašnje studije 13 vrsti vrpčara, prikupili još 22 vrste s obala SAD-a, Argentine, Španjolske i Novog Zelanda.

Uočili su da osam vrsta vrpčara ima sposobnost regeneracije cijele glave iz samo zadnjeg dijela tijela; za četiri vrste su to znali i prije, a kod četiri druge vrste su to tek sada zabilježili.

Nemaju istog pretka

Posebno je zanimljivo što je svaka vrsta vjerojatno sama za sebe razvila tu specijalnu sposobnost, odnosno nije ju naslijedila od nekog zajedničkog pretka.

“Preci te grupe crva nisu imali sposobnost regeneracije glave, ali su je četiri različite vrste s vremenom razvile. Kod jedne vrste sposobnost regeneracije glave razvila se tek prije 10 do 15 milijuna godina”, rekla je Bely.

Ovo najnovije istraživanje pomoći će nam pri razumijevanju regenerativne sposobnosti i kako je možemo upotrijebiti u različite svrhe, primjerice, pri transplantaciji organa.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com