Mliječna staza je izvitoperena i uvrnuta, a ne oblika diska poput kakve nebeske palačinke ili ravne ploče, pokazala je dosad najtočnija 3D mapa naše galaksije, piše BBC.

Znanstvenici iz Australije i Kine stvorili su galaktičku mapu mjereći udaljenosti između više od 1.300 velikih, pulsirajućih zvijezda koje zajedno otkrivaju pravi oblik Mliječne staze.

Zvijezde poznate pod nazivom ‘klasične Cepheide’ sjaje svjetlošću 100.000 puta jačom od sunca, a njihova udaljenost od ruba galaksije može biti određena s 95-postotnom točnošću.

Richard de Grijs, astronom sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyu rekao je da ove zvijezde otkrivaju kako je Mliječna staza s vremenom postala uvrnuta u vanjskim predjelima što je efekt najvjerojatnije prouzročen ogromnom snagom rotacije unutarnjeg diska.

Ovaj znanstveni rad objavljen je u časopisu Nature Astronomy.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com