“Ne vjerujemo da nešto može pasti sa ivice zemlje, jer mnogo ljudi misli da smo u nekom obliku polovice kugle, te da su zvijezde, sunce i mjesec unutar te polovice kugle sa nama. Veoma su visoko, ali su unutra sa nama. Tako da nema šanse da nešto može pasti sa planete”, rekao je Robbie Davidson, jedan od organizatora ekspedicije, prenosi Forbes magazin.

Njihov plan jeste da dođu “do kraja” Antartika i na taj način dokažu da postoji ivica svijeta, tj mjesto gdje se sve završava. Prema njihovim navođenjima, kapetan Cook je 1773. godine došao do velikog zida leda na Antartiku i nije mogao naći put okolo njega.

Plovio je danima i prošao više od 96 hiljada kilometara tražeći rupu u zidu kroz koju može proći na drugu stranu, ali je nikada nije pronašao. Ledeni zid je bio jako velik i nije mu se nazirao kraj. Upravo zbog ove ekspedicije i onima sličnim njoj oni vjeruju da ne postoji ništa sa druge strane zida, te da se tu nalazi ivica.

Još uvijek nije određen tačan datum ekspedicije, a mnogi željno iščekuju rezultate jer će oni iznova pokrenuti mnoge debate između ravnozemljaša i onih koji misle da je zemlja okrugla lopta.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com