Radi se o dronu koji je namijenjen obaranju manjih letjelica, uglavnom neprijateljskih dronova. Razvoj drona je počeo još 2016. godine, a na njemu su je radila grupa studenata na Institutu za avijaciju u Moskvi. Iako je bilo primjera u kojim su ljudi montorali vatreno oružje na dronove, pa čak i motorne pile, bilo je i problema jer je trzaj usljed ispaljivanje hitaca činio dron nepraktičnim i neefikasnim.

Defence.ru navodi da su studenti riješili taj problem dizajniranjem mehanizma stabilizacije koji je omogućio poboljšanje preciznosti. Ruski proizvođač oružja Almaz-Antey je patentirao dizajn i kreirao prototip.

Dron je opremljen ruskom Vepr-12 puškom, a njime se upravlja pomoću vizira koji koristi korisnik na tlu. Letjelica polijeće vertikalno i može letjeti do 40 minuta, a dizajnirana je za onesposobljavanje neželjenih dronova. Video u prilogu prikazuje kako dron uništava balon i RC avion.

Dronovi su već prijetnja na bojnom polju te se koriste za bacanje eksploziva na naprijateljske snage.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com