Crna rupa je nebesko tijelo, rezultat smrti masivnih zvijezda, čija gravitacija nakon kolabiranja u jednu jedinstvenu tačku usisava svu materiju i svjetlost koja mu se približi.

Fotografija prikazuje prašinu i gas koji okružuje kolosalnu crnu rupu u sredini galaksije Messier 87. Kreirana je zahvaljujući projektu virtuelnog teleskoma Event Horizon Telescope ili EHT.

Oblik sličan polumjesecu rezultat je ponašanja čestica svjetlosti na jednoj strani rotirajućeg diska koji kruži oko crne rupe koje su se u trenutku odbijanja kretale prema Zemlji pa taj dio diska djeluje svjetliji. Crna sjena unutar diska predstavlja horizont događaja, lokaciju izvan koje čestice svjetlosti i materije ne mogu pobjeći pošto bivaju “usisane” u crnu rupu.

Ilustracija: NatureIlustracija: Nature

 

“Crne rupe su najmisteriozniji objekti u svemiru. Vidjeli smo ono što smo smatrali nevidljivim. Fotografisali smo crnu rupu”, rekao je Sheperd Doeleman EHT-a, projektu na kojem je radilo 200 naučnika kroz saradnju 20 država i regija. Cilj naučnika EHT-a je fotografisati supermasivnu crnu rupu u centru galaksije M87, te supermasivnu crnu rupu Sagittarius A* koja se nalazi u centru naše galaksije.

Umjesto da se gradi skup i ogroman teleskop, naučnici su iskoristili postojeće teleskope na Zemlji i kreirali jedan virtuelni teleskop. Na teleskope su morali montirati poseban hardver, uključujući i atomske satove koje nemaju svi teleskopi.

Korištene su stanice i teleskopi od SAD-a, preko Azije do Južne Amerike pa sve do Antarktika.

Postojanje crnih rupa prvi je predvidio Albert Einstein kroz teoriju relativiteta. Predviđanje postojanja ovakvih tijela bilo je nevjerovatno i samom poznatom naučniku. Od njegovog predviđanja do danas, naučnici su sakupili izuzetne dokaze koji govore u korist postojanja crnih rupa.

Prije tri godine detektovani su prvi gravitacioni talasi koji su bili posljedica sudara dvije crne rupe, a danas je prikazana prva fotografija jednog takvog tijela.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com