Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communication, a radili su ga istraživači Centra za održive sisteme Univerziteta u Michiganu te predstavnici Ford Motor kompanije.

Oni su uporedili korištenje energije u električnoj verziji letećih automobila, poznatih kao avioni koji su sposobni uzlijetati i slijetati okomito ili VTOL, odnosno uporedili su tradicionalne, električne i leteće automobile. Istraživanje je također razmatralo utjecaj koji imaju leteći automobili na štednju vremena i ukupnu potrošnju energije.

Sudeći prema istraživanju, zajedno sa pilotom i tri putnika, leteći automobili imali bi oko 52 posto manju emisiju stakleničkih plinova u odnosu na tradicionalne automobile i proizvodili bi šest posto manju emisiju stakleničkih plinova od običnih električnih automobila na putovanjima daljim od stotinu kilometara.

Istraživači su koristili javno dostupne informacije od kompanija koje su kreirale prototipe letećih automobila da bi izračunali koliko će energije koristiti i koliko će stakleničkih plinova proizvesti.

“Odrastao sam gledajući ‘The Jetsons’. Uvidjeti da je takvo nešto moguće u realnosti je zaista nešto veliko. Bili smo veoma iznenađeni rezultatima”, rekao je koautor istraživanja Gregory A. Keoleian, direktor Centra za održive sisteme na Univerzitetu Michigan.

Leteći automobili ne moraju nužno biti održiviji na kratkim putovanjima u poređenju sa električnim vozilima, ali bi bili dobra održiva alternativa za duža putovanja, navode istraživači.

“Energetske implikacije polijetanja i slijetanja inherentno su veće od krstarenja. Pokušali smo ograničiti vrijeme provedeno u poletanju ili sletanju što je više moguće i pokušali smo potrošiti što više vremena na najučinkovitije krstarenje koje možemo. U pogledu emisije i energetske efikasnosti, potpuno ispunjen leteći automobil mogao bi nadmašiti tradicionalne automobile na putovanjima od, na primjer, San Francisca do San Josea”, rekao je Noah Furbush, student Univerziteta u Michiganu koji je radio na studiji.

Krajnji zaključak istraživača jeste kako je potrebno nastaviti detaljno istraživanje o utjecaju letećih automobila na smanjenje polucije, ali kako je sigurno da bi ovakva vozila imala veliki utjecaj na klimatske promjene.


Poštovani posjetioci: Oglašavajte se putem naše web stranice i naše FB grupe Nacionalna Geografija koja broji preko 50.000 aktivnih članova, a ujedno je u svojoj kategoriji najkvalitetnija Facebook grupa na jezicima naroda bivše Jugoslavije (grupa promoviše turističke potencijale, prirodne ljepote, egzotične destinacije, hotelski i drugi smještaj i sl.). Unaprijedite vaš business oglašavanjem putem Nacionalne Geografije).

Više informacija možete dobiti putem maila: info@nacionalnageografija.com