Otkriće je nazvano “podzemni Galapagos”, a objavio ga je Deep Carbon Observatory napomenuvši da mnogi otkriveni oblici života žive i milione godina. Jedan od direktora DCO-a, Robert Hazen, rekao je da je ovo “krunsko dostignuće” kolektiva od oko 1.000 naučnika koji su otvorili mogućnosti za koje nisu znali ni da postoje.

Biomasa ekosistema organizama procjenjuje se na 15 do 23 milijarde metričkih tona (16.6 do 25.4 milijarde tona) što je stoput više od cjelokupnog ljudskog života, piše “CNN”. Koristeći se dostignućima napredne tehnologije, naučnici su bušili 2 i pol kilometara duboku rupu na dnu okeana i uzeli uzorke mikroba.

Otkriće mijenja percepciju života na Zemlji i otvara mogućnost za nova slična otkrića. Pod Zemljinom se površinom nalaze milioni različitih vrsta bakterija, arheja i eukariota, a brojnošću možda nadilaze raznolikost života na površini Zemlje. Sad se smatra da oko 70% bakterija na planeti živi pod zemljom.

Mitch Sogin iz DCO-a rekao je da je ovo otkriće poput pronalaska nove Amazone.

“Istraživanje dubina ispod površine zemlje nalik je istraživanju prašuma Amazone. Život je posvuda i odsasvud se pojavljuju neočekivani i neobično organizmi”, rekao je i dodao da im je cilj otkriti kako se razvio tako bogat život te kako preživljava i razmnožava se u tako ekstremnih uslovima, piše “Jutarnji“.

“Da li je život počeo duboko ispod površine Zemlje, a zatim migrirao prema Suncu? Ili je život počeo na toplom na površini i onda migrirao prema dolje? Kako se podzemni mikrobijski zombiji razmnožavaju ili žive desetinama miliona godina? Kako odsustvo hranjivih tvari, ekstremne temperature i pritisak utiču na mikrobe i njihovu raznolikost pod zemljom?”, pitaju se još uvijek naučnici u studiji.