POLUTANTI, odnosno čestice onečišćenog zraka, pronađeni su na fetalnoj strani posteljice, što ukazuje na to da su nerođena djeca izravno izložena česticama ugljika nastalim uslijed gustog motornog prometa i izgaranja goriva, piše The Guardian.

Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo da se kroz barijeru posteljice mogu provući čestice koje je udahnula majka. U svakoj analiziranoj placenti zabilježene su tisuće sitnih čestica po kubičnom milimetru tkiva.

Povećani broj pobačaja

Već je prije ustanovljena povezanost između razine zagađenja zraka i povećanog broja pobačaja, prijevremenih porođaja ili slabije težine novorođenčadi. No, ova studija ukazuje na to kako bi za to mogli biti izravno odgovorni i polutanti, a ne samo upalni procesi koji se zbog nečistog zraka zbivaju u majčinu tijelu.

Znanstvenici su tijekom studije analizirali 25 posteljica žena nepušačica koje žive u gradu Hasseltu, čija je razina zagađenja zraka znatno niža od granice zadane za EU, ali viša od one koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svakoj su placenti pronašli nanočestice na fetalnoj strani posteljice, a njihov broj je ovisio o razini zagađenja zraka kojoj je bila izložena majka. Primjerice, trudnice koje žive u blizini glavnih prometnica u prosjeku su u posteljici imale 20.000 nanočestica po kubnom milimetru. One koje stanuju dalje od prometnica imale su prosječno 10.000 čestica po kubičnom milimetru.

“Izbjegavajte glavne prometnice što je više moguće“

Znanstvenici su analizirali i posteljice žena koje su pobacile te su otkrili kako su čestice bile prisutne i kod fetusa starijih od 12 tjedana. Otkrivanje čestica zagađivača na fetalnoj strani posteljične barijere znači da postoji velika vjerojatnost da su nerođena djeca direktno izložena nanočesticama. Sada je u tijeku analiza fetalne krvi i studija koja će pokušati otkriti uzrokuju li čestice zagađivača oštećenje na DNK-u.

“Zaista je teško dati neke savjete, svi moramo disati“, rekao je liječnik i voditelj istraživanja Tim Nawrot sa Sveučilišta Hasselt u Belgiji.

“No možemo izbjegavati glavne prometnice što je više moguće. Već samo nekoliko metara dalje zagađenje zraka je značajno manje“, dodao je.

Istraživanje naziva Ambient black carbon particles reach the fetal side of human placenta objavljeno je u časopisu Nature Communications.