Da životinje, poput ljudi, ponekad znaju ‘preći granicu’ i počasiti se opijatima nije nepoznata stvar, u raznim dokumentarcima mogli ste vidjeti, primjerice, slona i majmuna kako se ‘časte’ i napijaju fermentiranim voćem. No, postoje životnije koje odu korak dalje, a BBC nas je ovih dana iznenadio novim videom na kojem prikazuje dupine-tinejdžere koji se ‘drogiraju’.

Ukoliko želimo biti posve precizni, ‘mladi delikventi’ žvaču iznimno otrovnu ribu napuhaču kako bi bili ‘high’.

Šalju joint u krug

Napuhače inače sadrže tetrodotoksin, iznimno otrovnu tvar koja je za ljude smrtonosna čak i u malim količinama. Doduše, napuhače se koriste u japanskoj kuhinji u ‘posebnim prilikama’, također s ciljem da se ljudi uz večeru ‘opuste’ premda takvi eksperimenti znaju poći po zlu sa smrtnim posljedicama.

U ovom slučaju BBC je postavio kameru u lažnu ribu kako bi uhvatila dupine iz prve ruke i snimila ih za vrijeme zabave. A scena je doista podsjećala na tinejdžere koji šalju jointe u krug.

Delfini bi uhvatili napuhaču, u ustima je prenijeli iznad površine, gdje ona ispušta otrov koji ‘adolescenti’ gutaju. Sad, još se dvoji se kako ih otrov napuhače ‘puca’, neki znanstvenici pretpostavljaju da ih baca u stanje slično transu, drugi opet da ih ‘umrtvljuje’.

Tko je sve problematičan?

Ipak, nisu samo delfini ‘problematični’. I druge životinjske vrste znaju eksperimentirati s onim što smatramo drogama. Najopakiji su valabiji, ‘mali rođaci’ klokana koji se znaju navući na opijumski mak. Sobovi u Sibiru konzumiraju halucinogene gljive, što je prilično začudilo znanstvenike s obzirom da životinje imaju nepogrešiv osjećaj što je otrovno. Zato je biolog koji je otkrio ovu sklonost sobova posumnjao da to rade kako bi pobjegli od monotonih i dugih zima.

A tu su i lemuri, oni koriste otrovne stonoge s ciljem da se zaštite od komaraca prijenosnika bolesti. Kako je jedini način da stonoge ispuste otrov taj da ih zagrizu, to ima i svoje (neželjene?) nuspojave.