“Najash rionegrina” ime je dobila po biblijskoj zmiji sa nogama Nahash (što je hebrejski za zmiju) i argentinskoj provinciji Rio Negro u kojoj je fosil pronađen.

Fosil zmije s nogama star je oko 95 miliona godina. Ovakvi rijetki gmizavci su već viđeni ranije, nakon što je otkriven fosil morske zmije sa udovima, ali ono što nove ostatke čini jedinstvenima je to što je Najash rionegrina živjela u pustinji, a ne u okeanu. Takođe, fosil nije ispresovan težinom slojeva sedimenata, pa je očuvan u tri dimenzije, za razliku od fosila morske zmije, piše “Blic”.

“Naše otkriće podržava ideju da su preci modernih zmija imali velika tijela i usta umesto manjih kako se prethodno mislilo”, izjavio je vođa istraživanja Fernando Garberoljo.

Studija je takođe otkrila da su rane zmije imale zadnje noge duži period vremena prije pojave modernih zmija, koje su uglavnom bez udova.

Zmija sa nogama

“Najash rionegrina” pomoći će naučnicima da razumiju njihovo porijeklo i otkriju kako su izgubile svoje udove.

“Ovo otkriće unelo je revoluciju u naše razumijevanje jugalne kosti kod zmija i guštera”, istakao je koautor studije, profesor Majkl Kaldvel.