Pokopano naselje koje krije jednu od najstarijih crkava u podsaharskoj Africi, bilo je naseljeno otprilike 1.400 godina prije nego što je nestalo oko 650. godine prije nove ere, pišu strani mediji.

Naziva Beta Samati, ovo naselje bilo je dio carstva ili Kraljevine Aksum. Međutim, prije njegovog otkrića arheolozi su smatrali da je to područje napušteno kada je vladajuća klasa carstva postavila svoj glavni grad na drugo područje.

Foto: Antiquity Publications LtdFoto: Antiquity Publications Ltd

Kraljevina Aksum vladala je regijom između 80. godine pre nove ere do 825. godine i bila je jedna od glavnih svjetskih sila koja je osvajala okolne regije te trgovala sa Rimskim carstvom, kažu istraživači. Kraljevstvo je u 4. stoljeće prešlo u kršćanstvo.

Foto: Antiquity Publications LtdFoto: Antiquity Publications Ltd

Tek 2009. godine arheolozi su razgovarali s lokalnim stanovnicima koji su im predložili da prokopaju brdo u blizini sela Edaga Rabu. Pokazalo se da je riječ o 25 metara visokom nasipu formiranom od otpada i krhotina koje su se nakupljale generacijama. Ispod silnih krhotina ukazali su se dokazi da je to bilo mjesto gdje je živjela drevna civilizacija.

Otkriveni objekti i artefakti u Beta Samati, koji uključuju baziliku, nakit, kovanice, natpise i keramiku, otkrili su da je ovaj region bio važan tokom vladavine Aksumskog carstva. Beta Samati bio je ključno središte trgovine, povezujući glavni grad Aksum sa Crvenim morem i šire. Danas se grad nalazi blizu granice s Eritrejom.

Foto: Antiquity Publications LtdFoto: Antiquity Publications Ltd

Arheolozi su na ovom području otkrili ostatke velike bazilike iz četvrtog stoljeća. Takve građevine bile su ključno mjesto kršćanstva u Etiopiji, a čini se da je Beta Samati jedan od prvih gradova u Kraljevstvu Aksum koji izgrađen ubrzo nakon što je kralj Ezana pretvorio carstvo u kršćansko.