Za razliku od geografskih polova, Zemljini magnetski polovi nisu statični, već su uvijek u pokretu.

Sjeverni magnetski pol se još od 1831. godine polako kreće kanadskim Arktikom prema Rusiji, ali njegov ubrzani tempo kretanja prema Sibiru koji se u zadnje vrijeme događa brzinom od oko 55 kilometara godišnje, prisilio je znanstvenike da godinu dana ranije ažuriraju Svjetski magnetski model (WMM) koji se koristi u civilnim navigacijskim sustavima, ali i u američkoj i britanskoj vojsci.

Prema ažuriranom WMM-u, magnetski pol nastavit će svoj put prema Rusiji, ali će usporiti na 40 kilometara godišnje. Dakle, od kada smo ga otkrili 1831. godine, pol je prešao 2253 kilometara, piše CNN.

Sjeverni magnetski pol na južnom geografskom?

Magnetski pol mijenja svoj polaritet svakih nekoliko stotina tisuća godina, kada se magnetski sjeverni pol seli na geografski južni pol i onda opet, nakon vrlo dugog perioda, vraća na sjeverni. Posljednji takav preokret dogodio se prije 770.000 godina.

Prema najnovijem istraživanju, tijek posljednjeg preokreta trajao je 22.000 godina; mnogo duže nego što se predviđalo ili očekivalo, što bi značilo da se tako nešto vrlo teško može dogoditi tijekom našeg života.

Znanstvenici su došli do tog zaključka nakon analize oceanskih sedimenata, leda na Antarktiku i protoka lave. Pojedinosti unutar tih uzoraka otkrile su kako je Zemljino magnetsko polje slabilo, djelomično se pomicalo, stabiliziralo i zatim obrnulo tijekom perioda od milijun godina.

18.000 godina nestabilnosti

Zapravo, središnja i najizraženija faza preokreta trajala je manje od 4000 godina, ali je njoj prethodilo 18.000 godina nestabilnosti; što je uključivalo dva privremena i djelomična preokreta.

Tijekom svakog stoljeća, magnetsko polje gubi za oko 5% svoje snage, a pojačano slabljenje polja ukazuje na nadolazeći preokret. No znanstvenici još uvijek ne mogu odrediti kada će se to točno dogoditi.

Ako bi se pol obrnuo za našeg života, to bi moglo utjecati na navigaciju, satelite i komunikaciju. No znanstvenici vjeruju da bismo trebali imati dovoljno  vremena, nekoliko generacija, da se prilagodimo dugim periodima nestabilnosti u magnetskom polju.