Otprilike 14,5 kilometara od grada Nagasaki nalazi se ovo napušeno ostrvo, bez ijednog stanovnika, ali bogate historije.

Ostrvo Hashima nekada je bilo Meka za podmorsku eksploataciju uglja, oštar prikaz brze industrijalizacije Japana. Poznat je i pod nazivom Gunkanjima, što znači ostrvo ratnih brodova, a zbog svoje sličnosti sa japanskim bojnim brodom. Hashima je ustvari funkcionirao kao postrojenje uglja d 1887. do 1974. godine.

Mitsubishi je kupio ostrvo 1890. godine kako bi napravio rudnik podmorskih rezervi uglja. Na ostrvo se do 1959. naselilo više od 5.000 rudara i njihovih porodica, čineći Hashimu najnaseljenijioim mjestom ove veličine na svijetu.

Međutim, kada su se šezdesetih godina rezerve uglja počele trošiti, a nafta mijenjati ugalj, rudnici su se ugasili i ljudi su otišli sa Hashime. Nakon toga, ostrvo je tri decenije bilo zanemareno. Tako su se kroz godine napušteni betonski zidovi raspadali, flora je procvjetala i raspadnuto ostrvo privuklo je veliku pažnju turista.

Međutim, prošlost ostrva nije tako jednostavna. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Hashima je bila mjesto prinudnog rada. Korejski i kineski ratni zarobljenici na ostrvu su obavljali najteže poslove. Procjenjuje se da je od 1930-ih do kraja rata na Hashimi umrlo više od 1.000 radnika uslijed teških uslova rada, neuhranjenosti i iscrpljenosti.

Kao turističko mjesto, ostrvo je 2015. godine stavljeno na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. Međutim, naslijeđe ostrva i dalje ostaje zagonetka.

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

 

Turisti danas obilaze tek jedan dio ostrva. Ne smiju se približiti nijednoj građevini jer je za to potrebna dozvola Gradskog vijeća Nagasakija. Objašnjenje vlasti jeste da su ruševine izuzetno opasne.

Podsjećamo, ostrvo Hashima korišteno je za snimanje više filmova, od akcije “Skyfall” sa Jamesom Bondom, do horora “H Project”.