Osjetljive informacije milona ljudi su skladištene na serverima, čiji se sistemi dokumenata nazivaju “cloud buckets”.

Ova online skladišta omogućuju pohraniti pregršt podataka na čuvanje velikim kompanijama poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta, ali samo konfiguriranje skladišta leži u rukama kompanija koje ih koriste (EuroNews).

Pojedine kompanije osjetljive informacije smještaju u takozvane “buckets”, koje nisu najsigurnije. Uvijek postoji opasnost od toga da će neki haker pristupiti online skladištu i ukrasti podatke koji se tamo nalaze.

Osjetljive informacije koje se tamo mogu pronaći uključuju i vaš pasoš, ako ste ikada imali priliku te podatke proslijediti putem interneta.

Osim putovnica i osobnih karti, u online skladištima se mogu pronaći i gole slike, biografije i kontakt informacije.

“Cloud buckets” mogu sadržavati par miliona stavki, a obično nose nekakav uopćen, nevažan naziv, te je stoga teško ući u trag vlasniku.

Stručnjaci za sigurnost navode da je jako problematično to što kompanije prave takve propuste u rukovođenju svojom digitalnom infrastrukturom, te da je nužno uvesti promjene kojima će se onemogućiti jednostavan upad u online skladišta.

Cyber kriminal je u porastu proteklih nekoliko godina. Kao tražena roba sve više su osobne, povjerljive informacije običnih ljudi, ali i korporativne tajne. Hakerske grupe, na primjer, mogu ukrasti podatke, zaključati ih, a zatim tražiti otkup od ogromnih svjetskih korporacija.

U osnovi, bilo koja informacija za koju ne biste povjerovali da može biti dostupna, ako ste je ikada postavili negdje na internetu, može se nalaziti u nekom “cloudu”, od datuma vašeg rođenja, do ulice i broja gdje stanujete.

Obratite pažnju koje osobne podatke postavljate online i kome ih prosljeđujete.