Karipsko otočje svojom ljepotom i idiličnim plažama privlači mnoge posjetitelje. Zbog zelenila, gustih šuma i velikog broja biljnih i životinjskih vrsta neki kažu da su Karibi raj na zemlji. Međutim, izgleda da za ptice to baš i nije slučaj. Naime, neki otoci kriju mračnu tajnu. U njihovim gustim šumama raste drveće koje zarobljava i ubija ptice. Nakon toga se hrani njihovim ostatcima.

Ovo drveće pripada vrsti Pisonia i znanstvenici su nedavno otkrili dva velika stabla skrivena u šumama Portorika. Ovaj otok je relativno malen i dosta ga se proučavalo pa je zbog toga je ovo otkriće još zanimljivije.

Prizori oko stabala nalikuju onima iz horor filmova. Tlo ispod njih je prekriveno sitnim kostima ptica, a ponekad mumificirani ostaci vise sa grana.

Sjeme drveća često se zalijepi za ptice koje grade gnijezda na drveću. Cam Pervan/Flickr CC BY-NC 2.0

Na tom drveću raste voće koje je ljepljivo i prekriveno kukicama. Ono se obično zalijepi za krila ptica koje ih nose na druge otoke i tako šire sjeme. Međutim, nekada ptice ne uspiju pobjeći. To se događa zbog toga što, kada padne na tlo, ljepljivo voće privlači insekte. Kada ptice vide insekte, tada počinje njihova agonija. Ne mogu poletjeti zbog ljepljive tvari i kukica. One ptice koje ne pojedu rakovi ili strvinari, ugibaju od gladi jer više ne mogu letjeti. Zbog procesa truljenja, obogaćuje se tlo i tako stabla dobivaju potrebnu hranu.

Ponekad ptice i ne dospiju doći do tla već ostanu visjeti na granama. Kada ih primijete druge ptice kao što su sove ili neki drugi predatori, njih čeka ista sudbina.

Ove dvije vrste stabala su dobile naziv Pisonia horneae i Pisonia roqueae u čast botaničarkama Frances W Horne i dr. Anna Roque Duprey.