Naučno-istraživački tim sa Univerziteta u Sidneju u Australiji nedavno je došao do fascinantnog otkrića.Nije samo ljudski faktor odgovoran za australijske požare (u kontekstu globalnog zatopljenja). Požare širi i podmeće na mjestima gdje ih još nema jedna vrsta ptice.

Naime, oni su otkrili da ptica Brahminy kite (Haliastur indus) koju još zovu i ”crna lunja” (Milvus migrans) i ”smeđi soko” (Falco berigora), odnosno morski orao – namjerno izaziva požare i pali šumu i to na vrlo profesionalan način, koristeći pritom kljun i kandže i zajedno sa ostalim pticama iz svoga jata pokušava maksimalno proširiti požar.

Ovaj prizor začudio je i iznenadio znanstvenike koji se pitaju kako je moguće da ova ptica na takav način izaziva požare i namjerno ih širi. Rezultate svojih naučnih istraživanja objavili su u časopisu Etnobiology u januaru 2018. godine. Oni su utvrdili da ova ptica izaziva požare s ciljem da proširi teritorij za lov koristeći se izvanrednim tehnikama.

Znanstvenici navode da su stanovnici Australije odavno upoznati sa tehnikama i snalažljivosti ove grabljivice i da su ih neki mještani vidjeli kako namjerno šire požar noseći u svojim kljunovima i kandžama već zapaljene suhe grančice i ispuštaju ih na suhu travu. Nakon toga požar se naglo širio, a gušteri, kukci i glodavci su izlazili iz svojih skrovišta kako bi izbjegli vatreni plamen. Stotine ptica koje su to posmatrale, mogle su započeti sa svojim obilnim obrokom.

Televizijska stanica ”Cater News” objavila je snimak i slike na kojima se vidi kako ova grabljivica krade ribe iz mreža ribolovaca u Bangaloreu, glavnom gradu Karnatke u jugozapadnom dijelu Indije, na takav način da bi joj i najveći džeparoši i lopovi pozavidjeli.

VEZANI VIDEO: