Uspeli su precizno da reprodukuju jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

“Zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaja u kojem leži u sarkofagu”, rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard s londonskog univeriteta Rojal holovej.

Hauard je ranije istom metodom reprodukovao glasnice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da zaista nalikuju originalu. Ovo je prvi put da je ovu tehnologiju primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna, koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

Leeds Museums & Galleries

@LeedsMuseums

We’re about to tell you an incredible story. One we’ve been keeping under our hats for 7 whole years.

It’s the story of how we heard the voice of our Egyptian mummy Nesyamun for the first time in over 3000 years.

⭐ HOLD ON TO YOUR HATS ⭐

The remains of the mummy Nesyamun on a hospital bed before a CT scan was undertaken at Leeds General Infirmary
1.346 људи прича(ју) о овоме

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesjamun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

“Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao”, prenosi N1.

Da bi to učinio, Hauard namerava pomoću računarskog softvera da kreira i jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine, pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godini, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

“Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo ga uskladiti s njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtevno”, rekao je Hauard.