Dok se svijet sve drastičnijim mjerama bori protiv pandemije koronavirusa, jedno od važnijih pitanja je: mogu li karantene trajno iskorijeniti virus, kao što su to učinile sa smrtonosnim SARS-om?

Prema mišljenju dr. Anthonyja Faucija, ravnatelja Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u SAD-u, nije izgledno da ćemo koronavirus uspjeti iskorijeniti. On će se, smatra Fauci, kad sve ovo bude gotovo, vratiti u drugom valu.

– Kad završi trenutna situacija, vjerojatno je da ćemo već u idućoj virusnoj sezoni vidjeti povratak koronavirusa. Ali, tada će stvari izgledati bitno drukčije – izjavio je Fauci tijekom prijenosa uživo kojeg je na Facebooku emitirao Mark Zuckeberg.

– Koronavirus se jednostavno širi previše efikasno da bismo ga eliminirali kao SARS. Ponovni povratak virusa nije neizbježan, ali je vjerojatan – smatra Fauci.

– Kada se vrati, određeni dio populacije bit će imun i štititi će nas ono što se naziva “imunitet krda”. Također, kad se virus vrati, imat ćemo mnogo bolje lijekove. Nitko ne može garantirati da će biti efikasni, ali izgledno je da hoće. Također, u roku godine do godine i pol dana, stići će i cjepivo. Stoga, iako ga očekujemo i pripremamo se za njegov povratak, okolnosti, a time i šteta drugog vala koronavirusa bit će mnogo manja nego sada – zaključuje Fauci.