No ima li zaista kontrolu nad koronavirusom? Prema informacijma koje su objavili ruski dužnosnici, čini se da je Putinova strategija uspjela. Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Rusiji jako je mali iako Rusija dijeli veoma dugu granicu s Kinom. Iako se broj oboljelih povećava prema statitici Rusija je zemlja s 146 miliona stanovnika, a zaraženo je samo 253 ljudi.

Ruske mjere ranog reagiranja – poput zatvaranja granice duge 2600 kilometara s Kinom već 30. januara i uspostavljanju karantenskih zona doprinijele su da suzbije širenje koronavirusa.

“Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije kazao je da je testiranje najbitnije. Rusija je s testiranjem počela još krajem januara”, objasnila je Melita Vujanović predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji.

Vujnović je rekla da je Rusija pored testiranja poduzela i širi niz mjera.

“Ispitivanje i identifikacija slučajeva, pronalaženje kontakata, izolacija, sve su to mjere koje WHO predlaže i preporučuje, i sve je Rusija ispoštovala. Socijalna distanca je također započela relativno rano”, rekla je.

U Rusiji je do sada urađeno više od 156.000 testova na koronavirus. Međutim i Rusija je imala neke svoje propuste, na primjer Rusija nije započela s testiranjem onih koji stižu iz Italije ili drugih teško pogođenih zemalja Evropske unije. Zbog toga je većina slučajeva koronavirusa zabilježenih u Rusiji dovedena iz Italije.

No među stanovništvom vlada nepovjerenje kada su ove brojke u pitanju. Vjeruju kako su vlasti nedovoljno transparentne jer su i i prije prikrivali velike katastrofe poput one u Černobilu 1986. godine.

Putin se zbog ovoga obratio javnosti rekavši da vlada možda nema cjelovitu sliku oboljelih od koronavirusa, ali da ne prikrivaju brojke.

“Ovako stoje stvari: Vlada možda ne zna sve slučajeve jer neki ljudi ne prijavljuju da su bolesni, ne znaju da su bolesni, ali sve informacije koje Ministarstvo zdravlja daje su objektivne i tačne informacije”, rekao je Putin.

Ove sedmice broj oboljelih počeo je rasti u Rusiji, a vlada je započela s uvođenjem intenzivnih mjera, otkazivanjem javnih događaja i zatvaranjem ruskih granica, uz neke izuzetke.