Vojnici koji u borbi Španjolske protiv novog koronavirusa dezinficiraju obiteljske kuće suočeni su u novim problemom. U brojnim obiteljskim kućama zatiču leševe preminulih i napuštenih staraca, potvrdila je u ponedjeljak ministrica obrane te zemlje Margarita Robles.

Ove jezive vijesti dolaze u trenutku kada Španjolska iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraženih. Trenutne brojke pokazuju više od 33 tisuće potvrđenih slučajeva, te 2182 preminulih, a više od tisuću ljudi ima teže simptome bolesti.

Vlasti u Španjolskoj poduzimaju mjere kojima bi diljem zemlje distribuirale čak 650 tisuća testova na Covid-19, navodi britanski Guardian.

– Pripadnici vojne jedinice za odziv u izvanrednim situacijama tijekom svojih obilazaka domova pronalaze potpuno napuštene starije osobe, a neke su već mrtve u svojim krevetima – rekla je ministrica Robles tijekom televizijske emisije.

Naglasila je da će takvo nehumano ponašanje prema starijima podleći sankcijama. Svi oni koji su ostavili svoje starije i nemoćne bez odgovarajuće skrbi bit će procesuirani.

Rasterećenje bolnica

Rast broja umrlih predstavlja veliki pritisak na bolnice i pogrebna društva, naročito u španjolskoj prijestolnici Madridu. Vlasti su odlučile postaviti privremenu mrtvačnicu na Palacio de Hiel, na sjeveroistoku grada.

– Ovo je privremena i izvanredna mjera koja je prvenstveno namijenjena ublažavanju boli članova obitelji žrtava kao i rasterećenju bolnica – poručile su regionalne vlasti, javlja Guardian.

Španjolska ujedno distribuira setove za test na novi koronavirus zdravstvenim djelatnicima, ali i korisnicima domova za starije i nemoćne, kao i stanovnicima najpogođenijih regija. Pojačano testiranje zasad je dalo rezultat od oko 12 posto zaraženih zdravstvenih djelatnika odnosno oko 3910 ljudi.

U Španjolskoj zdravstveni radnici čine 12 posto zaraženih

U Španjolskoj se koronavirusom zarazilo oko 4.000 zdravstvenih radnika, te je gotovo svaki deveti oboljeli član medicinskog osoblja, izvijestila je u ponedjeljak španjolska zdravstvena služba.

„Imamo neke podatke koji nam se ne sviđaju, koje bi trebali staviti pod kontrolu, poput činjenice da je zaraženo 3.910 zdravstvenih radnika“, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simon na konferenciji za medije.

U ponedjeljak je broj oboljelih u Španjolskoj, drugoj najpogođenijoj europskoj zemlji Covidom-19 nakon Italije, iznosio 33.089. To znači da zdravstveni radnici čine 12 posto oboljelih.

Broj preminulih je porastao na 2.182, što je 462 više nego u nedjelju. Simon je rekao kako je 87 posto preminulih imalo 70 godina ili više godina.

Potpredsjednica španjolske vlade, 62-godišnja Carmen Calvo, zaprimljena je u ponedjeljak u bolnicu u Madridu zbog respiratorne infekcije. Vlada je rekla kako će rezultate njenog testa na koronavirus objaviti čim stigne nalaz.

Još dvije ministrice te supruga premijera Pedra Sancheza bile su nedavno pozitivne na Covid-19.

U srijedu bi španjolski parlament trebao odobriti produženje izvanrednog stanja u Španjolskoj na dodatnih petnaest dana, do 11.travnja.

Simon je poručio da nije trenutak da se 47 milijuna stanovnika opusti te istaknuo kako je potrebno poštivati ograničenje kretanja pa izlaziti iz kuća samo kako bi se otišlo na posao, po hranu i farmacije.

Zdravstveni radnici danima apeliraju da im se hitno pošalje zaštitni materijal jer se bolnice svakodnevno pune novim zaraženima. Španjolska vlada i kompanije istovremeno nastoje proizvesti, nabaviti i distribuirati taj materijal.

Zdravstveni radnici i osoblje umirovljeničkih domova imat će prednost kada Španjolska uskoro uspostavi veliki program otkrivanja bolesti.

Španjolski lanac supermarketa El Corte Ingles priopćio je u ponedjeljak kako je otvorio telefonsku liniju i e-mail preko kojih će zdravstveni radnici moći naručivati namirnice bez plaćanja dostave.