Nakon dogovora Vladimira Putina i talijanskog premijera Giuseppea Contea, danas su s podmoskovskog aerodroma Čkalovski prema Italiji poletjeli prvi avioni ruske pomoći i vojnih stručnjaka za borbu protiv epidemije.

Premda su i sami izloženi zarazi, Rusi teške posljedice pandemije koronavirusa u Italiji koriste kao priliku za demonstraciju svoje znanstvene i tehnološke nadmoći, ali i konkretne solidarnosti koja je prema ovoj zemlji u nevolji uzmanjkala u Europi.

U ruskom odredu grupa je od sto eksperata virologije i epidemiologije iz Ministarstva obrane. Ruski avioni dopremili su s njima u Italiju i modernu opremu za dijagnosticiranje i dezinfekciju – javlja moskovskoj vlasti blizak portal Vzgljad.

Kuriozum je da je među tom tehnikom i suvremeni kompleks ruske vojske za aerosolnu dezinfekciju tipa “Orlan” koji je u stanju za samo jednu minutu rada u potpunosti dekontaminirati od bilo kojeg virusa ili toksina gotovo stotinu četvornih metara prostora.

“Orlan” je u naoružanje ruske vojske uveden 2015. godine i predstavlja jednu od varijanti “sanitarnog topa”. Ovaj sustav je namijenjen za učinkovitu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Kompleks se nalazi na kućištu kamiona, te njime upravlja tročlana posada.

„Orlan“ je 2016. godine sudjelovao u likvidaciji epidemije antraksa (bedrenice) koja se dogodila u Jamalskoj regiji u Sibiru.

image